Centilmen dediğin...


Görgülüdür herşeyden önce. Bu sebepten eğitimli /eğitimsiz olması onu centilmen olmaktan alı koymaz veya centilmen yapmaz.Görgülü insanların çevrelerine gösterdikleri ilgi samimiyet derecesine göre değişse dahi niteliklidir, onların ihtiyaçlarını anlamaya çalışır.
Sabırlıdır. Gerçek centilmen kimseyi aceleye sevk etmez. Beklemeyi bilir.
Naziktir. Sosyal ortamlarda kapıları açar, partneri oturacağı zaman sandalyeyi tutar, evinden alır evine bırakır.
Özel bir randevuda (en azından ilk buluşmada) hesabı asla kadına ödetmez veya hesaba ortak etmez. Buluşma programını ve organizasyonunu kendisi yapar.
Kendine güvenir ve rahattır. Dikkat çekmeye çalışmaz.
Bakımlıdır, kokmaz. Kıyafetleri temiz görünür, tırnakları kısa ve elleri bakımlıdır.
Düşünmeden konuşmaz. Klas olmanın en önemli adımı düşünerek konuşmaktır.
Mütevazidir. Davranışlarından, ne yaptığının ,kim olduğunun ,nasıl bir yerden geldiğinin anlaşılacağını bilir, anlatmaz.
Dik oturur, ortama ve modaya uygun giyinir. Stili kişiliğiyle örtüşür ,sakil durmaz.
Ahlaki değerleri vardır. Kimseden faydalanmaya çalışmaz, uygunsuz konuşmalar yapmaz, zorla konuşturmaz, alkollü araç kullanmaz.
En önemlisi centilmen erkek yalnızca hanımlara veya partnerine değil cinsiyet ve yaş ayrımı yapmaksızın herkese karşı centilmendir.

Centilmen erkek Kazanovayla karıştırılır oysa kazanova çapkın ve daha hoyrat yapıda erkeklere denir.
( Kazanova 18.yy Venedik'te doğan maceracı ,çapkın yazar Giovanni Giacomo Casanova' dan gelir. Kendisinin 120'nin üzerinde kadınla birlikte olduğu söylenir. )

Bana kalırsa klas bir erkeğin donanımlı da olması gerekir.
Donanım; hayat içerisinde karşılaşacağınız şeylere hazır olmaktır.
Ağzınızı açtığınızda karamela sepeti olmadığınızı gösteren şeydir.
Bu da bilmekten, bilmek de okumaktan geçer. Deneyimlemek tanımaktır, zaman içinde olur ama bilmek öğrenmek isteyip okuduğunuz anda gerçekleşir. Kimse de sizin deneyimlemenizi beklemez bilip bilmediğinize bakar.

Liste uzayabilir tabii... önemli olduğunu düşündüklerim bunlar...
Millet ayırmak doğru olmasa da Fransız erkekleri daha centilmen diye bilinir ama onların da tıpkı bizimkilerin çoğunluğu gibi sadece sevgili veya eşlerine karşı, yani özel statüsüne ermiş kadınlara karşı öyle olduklarını düşünüyorum.
İngiliz erkeklerinin ise ( kraliyetten gelmelerinden dolayı olsa gerek ) gerçek birer centilmen olduklarına tanık olmuşluğum var, pardon. :)

Ancak bunun İngiliz yazar William Shakespeare 'in tiyatroya komedi janrında yazdığı; " Veronalı İki Centilmen " adlı oyunla hiç ilgisi yoktur. ( bunu da kim bilmem kaç yüz milyar ister yarışmasına falan katılırsanız ,aklınızda kalsın diye yazdım :) )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 KOÇ & YÜKSELEN KOÇ BURÇLARI YILLIK YORUM

2021 BALIK & YÜKSELEN BALIK BURÇLARI YILLIK YORUM

OCAK AYI BURÇ YORUMLARI -2021