Kadın ve Erkek aşkı farklı mı yaşar?



Aslında aşkın bir kimyası var. Uzmanlar beynin aşıkken salgıladığı kimyasalların olduğunu ve bunun biyolojik olduğunu her defasında belirtiyor. Bunlara artık kulaklarımız doldu. Dopamin (ilk salgı, arzu, haz) serotonin ( muhabbet aşaması,hoşlanma -sevme ) oksitosin ( bağlanma aşaması ).
Dolayısıyla aslında aşkın birinci duygusu arzulamak. Hani bunu yadırgamamak lazım.Bu arzu kadında romantizm tabanlıyken erkekte erotizm tabanlı. Bu da biyolojik.

Erkek beyni romantizm verir erotizm ister, kadın erotizm verir romantizm istermiş.
Bundan dolayı suçluluk hissetmek veya suçlamak doğru değil çünkü biyolojik eğilim bunu gerektiriyor.
Bu tüm canlılarda aşağı yukarı aynı ancak insanlar diğer canlılardan farklı olarak isteklerini erteleyebiliyor.
Zaman ve şartlara göre uyumlanıyor.

Bir de aşkı tehlike olarak algılama meselesi var tabi. Bu da iki cinste de değişiyor. Erkekler herhangi bir tehlike anında ilk olarak ( bir alet, taş vs arayıp) saldırıya geçmeyi düşünürken kadın saldırı değil sadece savunmaya geçmeyi seçer mesela. Aşk ta bir noktada tehdit oluşturduğu için aslında erkek ilk olarak o saldırma duygusuyla da üzerine geliyor kadının ,kadınsa kendini savunma ihtiyacıyla geri çekiyor.

Aşk bir travma mıdır?
Evet!...
Travma da çeşit çeşit ve insana göre değişiyor. Bir anda piyango çıkmasıyla yaşanan müthiş sevinçli duygu halini de uzmanlar travma olarak değerlendiriyorlar ancak zengin biri için bu travmatik bir etki yaratmayabilir :)
Aşk insan beynindeki ödül ceza sisteminin bir oyunundan ibaret. En azından biyolojik açıdan açıklaması bu yönde. Araştırmalarda insan beyninin bu ödül ceza siteminin en çok beklenen bir ödülde değil beklenmeyen ödüllerde harekete geçtiği tespit ediliyor. Sürprizlerde yani.
Beklenmeyen ödül, sürpriz duygusu ödül sistemini en çok coşturan şey ve bu insanda aşkta yaşanıyor.
Aşkı sürpriz bir ödül olarak değerlendiriyor ve o bölge doyuma ulaşıyor.
Bu hazza her ulaşmak istediğinde de insan hep aşkı arıyor. Dolayısıyla bu bir bağımlılık.
Aşığımızla kavuşup bir ilişkiye başlayıp ve hatta evlenip aile olduğumuzda dahi,bu aşk sevgiye yerini devrettiğinde yine aşkı aramanın nedeni de bu bağımlılık.
Madde bağımlılıklarının beyninde harekete geçen bölgeyle aşkta harekete geçen bölge aynıymış zaten.

Demek ki boşuna ona küçük sürprizler yapın denmiyor. :)

Bir noktada her şey zevke bağlanıyor. Daha fazla yiyoruz kim bilir hangi karşılığını alamadığımız zevkin yerine.
Bizi şımartacak şeyleri daha çok yapıyoruz ( araba almak, ayakkabı almak, vücut geliştirmeye adanmak ,kariyere aşırı derecede sarmak) ki zevk duyalım. Zira aşkı arıyoruz ve bu ara yok...
Buradan baktığınızda erkekleri bir yaştan sonra kendini kaybetti vs gibi yaftalamak da doğru değil bana sorarsanız.
Farkında değilse bile kadın da aynı arayışta aslında. Sadece belki kadın kendini başka alanlara adama konusunda daha başarılı.
Ne yapıp edip iki taraf da kendini tatmin etmenin bir yolunu bulacak. İster ortak bir payda yaratırsınız ister ayrı ayrı alanlar seçersiniz. İki cins de aşkı farklı yaşıyor olsa da ihtiyaçları aynı yerde birleşiyor. O ihtiyaç hep doğuyor. Bunu gidermek de bir çalışma istiyor.

Ona küçük sürprizler yapın...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 KOÇ & YÜKSELEN KOÇ BURÇLARI YILLIK YORUM

OCAK AYI BURÇ YORUMLARI -2021

2021 BALIK & YÜKSELEN BALIK BURÇLARI YILLIK YORUM